Miody pitne

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich potraw.

Sklep z winem Kraków

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem serwować ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.