kawa arabica czy robusta

Zwykło się myśleć, że jeśli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa 100 arabica mielona
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są bardzo podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Kuba Serrano Superior
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.