Pasta czyli makarony

Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.

Typowe włoskie potrawy

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne posiłki włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Kraków bianca Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film